Kobiety szczególnie te 'dobrze urodzone', od wieków wykorzystywały przeróżnych sposobów, aby ich ciało pozostawało młode oraz ładne jak najdłużej. Zielarki miały pełne ręce roboty, przyrządzając różnorodnego rodzaju mikstury ziołowe nie tylko na każdą dolegliwość zdrowotną, lecz oraz na schudnięcie.
Jaki tego był wynik? Wybitnie mizerny. Na dworskich stołach panowały tłuste pieczone i smażone mięsa, drób tryskający tłuszczem, bezlik słodkości przyprawianych sosami.Na dworach francuskich jadało się zupełnie inaczej, chude mięsa, owoce morza, atrakcyjne były świeże warzywa i owoce. Inaczej w takim razie wyglądały damy z polskich dworów, inaczej z francuskich - zresztą, francuska kuchnia uważana jest za najzdrowszą i idealną kuchnię świata, to na francuskich kucharzach wzorowali się kucharze w innych państwach Europy, to stąd rozprzestrzeniały się kucharskie mody.
W dzisiejszych czasach, kobiety we wszystkich państwach dążą do doskonałości cielesnej, stąd dziesiątki chyba sprawdzonych doskonałych diet, jakie niejednokrotnie nie zapewniają organizmowi niezbędnych i w należytej ilości składników odżywczych, prowadząc do choroby, bądź co najwyżej efektu jo-jo. Początkowo zgubione kilogramy, wracają w krótkim czasie jak bumerang, doprowadzając panie do łez i wypatrywania dodatkowych diet - dietetyk. A wystarczy po prostu jeść mniej słodyczy, więcej owoców i warzyw, chude mięso i w ogóle jeść mniej, a regularnie.