Chyba każdy z nas doskonale zna smak cienkiego, białego kawałka chleba, jakim się dzielimy podczas kolacji wigilijnej. Opłatki od dawna się stały symbolem życzeń, nie tylko w naszym kraju, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma bardzo duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.
Dawniej opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj opłatki na święta jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe jej natężenie przypada na czas między wrześniem a grudniem, bowiem to właśnie na Wigilię we wszystkich domach oplatki się pojawiają.
Wykonuje się je wyłącznie z dwóch głównych składników, czyli wody i mąki. Po ich dokładnym wymieszaniu gotową masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a później wypala w piecu i tnie na niewielkie kawałki. Często w czasie prasowania wykorzystuje się specjalne matryce, które wytłaczają świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+